kaple sv. Antonína Paduánského

Kliknutím mapku aktivujete
O místu:

KAPLE SV. ANTONÍNA PADUÁNSKÉHO

 

Nachází se nad obcí na okraji vinohradů. Původně středověká poutní svatyně vyhořelala v roce 1805 při bitvě Tří císařů, kdy zde měla stanoviště francouzská baterie s 24 děly Napoleonovy gardy a IV. armádní sbor, který odtud podnikl závěrečný útok na spojenecká vojska. Stávající kaple zde byla opětovně postavena v roce 1863.

 

Újezd u Brna - Kaple sv. Antonína Paduánského
Původní kapli nechal vystavět roku 1703 újezdský farář Jan Josef Ignác Janovský (1695 - 1713). Vybral k tomu místo farské vinice na vrchu Křiby. Stavba kaple započala roku 1703 a v květnu téhož roku na ní byl vztyčen sv. kříž. Patronem kaple byl olomoucký biskup Karel II. vévoda Lotrinský (1659 - 1710).
Kaple sloužila svému účelu 82 let - až do roku 1785, kdy ji nechal císař Josef II. zavřít.
Roku 1791, rok po císařově smrti, byla kaple určena k prodeji. Koupili ji občané Újezdu a farář za 30 zlatých, kaple tak přešla do majetku obce.
Zvon z kaple byl odnesen, sochy před ní odstraněny, kamenný kříž darovaný Floriánem Trbolou byl přenesen na nový hřbitov. O kapli se pak nikdo nestaral a ta chátrala.
2. prosince 1805 u kaple stanul Napoleon Bonaparte. Francouzi si v kapli udělali sklad sena.
V ranních hodinách toho památného dne byla od kaple vypálena první dělová koule, která oznamovala třem císařům počátek bitvy - později nazvané slavkovské.
V poledne pak odtud Napoleon pozoroval své vítězství.
V následujících letech kaple chátrala dál, až byla roku 1814 zbořena úplně.
Nezůstala by po ní ani stopa, kdyby ji nenechal pan farář Josef Pernica (1823 - 1844) označit mezníky.

V roce 1863 byla kaple znovu postavena.
Na místo tehdy zavítal pan Thiers, historik a profesor na pařížské Sorbonně a pozdější ministr a prezident Francie. Ten vyhledal újezdského faráře Ludvíka Tídla, který uměl francouzsky. Farář Tídl na Thiersův popud nechal kapli znovu postavit k tisícímu výročí příchodu věrozvěstů.

Na jaře roku 1863 byly tehdy vykopány základy a v květnu byla kaple pod střechou. Dostala podobu starokřesťanské rotundy a z kaple v Rychmanově sem byl přenesen a zavěšen zvon.
Svatyně byla vyzdobena oltářem, obrazy sv. Cyrila a Metoděje, sv. Antonína, sv. Jana Sarkandra, sv. Bohorodičky a sochami sv. Josefa, sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého.

O Vánocích roku 1924 se do kaple vloupali zloději a odcizili sochu sv. Josefa a 4 cínové svícny, rozbili okna a pošpinili vnitřek kaple. Poškozená okna a znečištěnou kapli dali farníci opět do pořádku, ale škoda byla nenapravitelná.
Kaple byla opět poškozena při osvobozování Újezdu 23. dubna 1945.
Náklady na její novou výstavbu nesl továrník Vladislav Máca, vdova Eva Peclová věnovala zvon a Marie Horníková plech na pokrytí střechy. Nové vysvěcení kaple se konalo 1. září 1946 faráři Františkem Bébarem a Karlem Gambou.

Od 22. 10. 1964 je kaple zápsána mezi kulturní památky

Kaple sv. Antonína Paduánského

Místo uskutečnění

16.7570091N, 49.1081714E

Sdílejte info